کشت برنج در گیلان
کشت برنج در جلگهی گیلان یکی از اقلام مهم خوراکی برای انسانهایی بود که قصد اشغال اين جلگه را داشتند. از سوي ديگر شیوهی اين محصول به آنها کمک کرد تا جنگل انبوه و لجاج رویش آن را به سلطهی خود درآورند. از این منظر کشت برنج با تاریخ یکجانشینی در جلگهی گیلان همزاد است و بدون آن امکان هیچگونه فعالیت مستمر و تمدنزا در این پهنه فراهم نبود. از اینرو میتوان گفت که پیش از رواج کشت برنج در جلگهی گیلان، کشاورزی، سکونت وبنابه مستندات باستانشناسی و گزارشهای تاریخی، مذاهب و ادیان گوناگونی پیش از ورود اسلام به گیلان، در این پهنه وجود داشته است. این مذاهب تا نیمهی دوم قرن سوم ه. ق کم و بیش به حیات اجتماعی و مذهبی خود ادامه دادند، اما رفته رفته تحت تأثیر فعالیتهای مذهبی داعیان علوی قرار گرفتند و سپس به جهت همسویی شعارهای علویان با آمال و آرمانهای دیلمیان، جذب آیین جدید شدند. با به قدرت رسیدن دودمان کیایی در بیهپیش، اوضاع مذهبی گیلان به شدت دچار تحولات جدی شد. این حاکمیت از مدافعان تشیع زیدی در بیهپیش بود که جنگهای مذهبی بین حاکمان بیهپیش و بیهپس را در پی داشت. گیلانیان، بسیاری از آداب و رسوم بومی و سنتی خود را در قالب فرهنگ مذهبی قرار دادند و از این طریق رابطهی عمیقی با مذهب تشیع برقرار كردند. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از تحقیقات باستانشناسی و منابع تاریخی، اسناد و مدارک موجود در زمینهی اوضاع مذهبی گیلان مورد بررسی قرار گیرد. این کتاب، اوضاع مذهبی گیلان در دورههای پیش از تاریخ تا عصر اسلامی، ورود اسلام تا پایان حاکمیت ایلخانان، دوران حکومت خاندانهای محلی و دورهی تسلط صفویان تا عصر قاجار را مورد بررسی قرار میدهد. سکونتگاه دائمی فرصت گسترش چندانی پیدا نکرد و استقرارهای انسانی عموماً به نواحی کوهستانی و بهصورت قشلاقی در کوهپایهها محدود بود. کتاب پیشِ رو كه در سه فصل تدوين شده است، بهطور فشرده به موضوع کشت برنج در جهان، ایران و گیلان ميپردازد و ميكوشد با معرفي گياه برنج، ویژگیهای اقلیمی و طبیعی کشت اين محصول را شرح دهد و ضمن بيان تاريخچهي كشت اين محصول، تغییرات سطح زیرکشت و تولید آن را مورد بررسي قرار دهد.
